Ο Φωκίδος στα εγκαίνια της Ι. Μονής Κουτσουρού: "Η Παναγιά να φέρει μια καλή αδελφότητα να ξαναχτυπήσει το τάλαντο"

Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και τη μοναστηριακή τάξη, πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια του Καθολικού της ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας Κουτσουριωτίσσης, στην Αμυγδαλιά Φωκίδος. Την παραμονή το απόγευμα, 30 Οκτωβρίου 2015 στην ως άνω Ιερά Μονή μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, ο οποίος μετέφερε Λείψανα Αγίων Μαρτύρων, προκειμένου να τα καταθέσει επί της Αγίας Τραπέζης, ως η τάξη της Εκκλησίας ορίζει.

Εν συνεχεία τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων της Ι. Μητροπόλεως και πλήθους Λαού. Ανήμερα, 31 Οκτωβρίου 2015, τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου, η τελετή των Εγκαινίων και η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Θεοκτίστου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του φανερά συγκινημένος, εξέφρασε τη χαρά του που η Ιερά Μονή πλημμύρισε από ευσεβείς χριστιανούς με την ευκαιρία των Εγκαινίων του Καθολικού της και δεήθηκε ενώπιον της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας, όπως ευλογήσει να ανοίξει και πάλι η Ιερά Μονή, ώστε να υποδεχθεί τις αγνές καρδιές νέων ανθρώπων, που ποθούν να αφιερωθούν στο μοναχικό πολίτευμα. Είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος:

«…Αυτό το Μοναστήρι υπήρξε για πολλά χρόνια λιμάνι καταφυγής για πολλές ευσεβείς ψυχές. Σήμερα αναμένει τη στιγμή που το τάλαντό της θα σημάνει ξανά, η καμπάνα της θα ηχήσει χαρμόσυνα και τα καντήλια της θα ανάψουν από χέρια Μοναχών που θα προστρέξουν να γίνουν οι φύλακες του τόπου…». 

Επίσης ο Σεβασμιώτατος κατά την διάρκεια των Εγκαινίων επεξηγούσε στους πιστούς τα τελούμενα και τη σημασία τους, ενώ τους ευχαρίστησε για την αθρόα συμμετοχή τους, (επτά πούλμαν) που παρά την μακρυνή απόσταση και το πολύ κρύο, ανέβηκαν στη κορυφή του βουνού της Παναγίας, για να καταθέσουν ενώπιον της Εικόνος Της, τα ιερά αναθήματά τους και τα τάματα της καρδιάς τους.

Ο Σεβασμιώτατος επίσης, ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νεκτάριο Μουλατσιώτη, ο οποίος ως Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Ιεράς Μονής προετοίμασε τα απαραίτητα για την τελετή των Εγκαινίων, καθώς και τις Μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίων Νεκταρίου και Φανούριου Τρικόρφου, οι οποίες έψαλλαν κατά ένα θαυμάσιο τρόπο στις ως άνω Ιερές Ακολουθίες.

Τέλος μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος προσέφερε ως ευλογία σε όλους τους πιστούς από μια εικόνα της Παναγίας της Κουτσουριωτίσσης ενώ προσεφέρθη μοναστηριακό κέρασμα στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.


Στιγμιότυπα από το Μοναστήρι μετά την Ακολουθία του Εσπερινού.

Το σπήλαιο της εύρεσης της Εικόνος της Παναγίας της Κουτσουριώτισσας, λίγα μέτρα κάτω από το Μοναστήρι. (Η πρόσβαση γίνεται μέχρι ενός ορισμένου σημείου με Ι.Χ. και μετά 5 λεπτά με τα πόδια).

Στιγμιότυπα από την Ακολουθία του Εσπερινού των Εγκαινίων.


Στιγμιότυπα από την Ακολουθία των Εγκαινίων και της Θείας Λειτουργίας.


Μοναστηριακό κέρασμα στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.