Υποδοχή και Συλλείτουργο του Μητροπολίτου Φωκίδος μετά Αρχιερέων της αυτοκεφάλου Ουκρανικής Εκκλησίας


Η Εκκλησία της Φωκίδος υπό τον σεπτό μας Ποιμενάρχη κ. Θεόκτιστο υπεδέχθη θερμά, αντιπροσωπεία της Κανονικής Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Βίννιτσας και Μπάρσκι κ. Συμεών και τον Μητροπολίτη Περειασλάβ – Χμελνίτσκι και Βυσνέβσκι κ. Αλέξανδρο, συνοδευόμενοι από κληρικούς και πιστούς στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019.

Η αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας επεσκέφθη την Ιερά Μητρόπολή μας δια προσκυνηματικούς λόγους.

Μετά την απόφαση του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου να χορηγήσει την αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία και την αναγνώριση αυτής υπό της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τον Αρχιεπίσκοπον κ. Ιερώνυμον η εν λόγω Εκκλησία της Ουκρανίας είναι Κανονική και ουχί σχισματική.

Ο Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος και ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης μετά της αδελφότητός του, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 εν μέσω κωδωνοκρουσιών, υπεδέχθησαν στο μοναστήρι του Τρικόρφου τους ανωτέρω αναφερομένους Αρχιερείς μετά των οποίων συλλειτούργησαν. 

Στην διάρκεια της ομιλίας του κατά τη Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος ανακοίνωσε εξαιτίας της στάσεως του Ρώσου Πατριάρχη κ. Κυρίλλου, την εξής απόφασή του: 

«Δεν θα γίνονται πλέον δεκτοί στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος Ρώσοι κληρικοί και λαϊκοί που δεν αναγνωρίζουν την υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ. Βαρθολομαίου χορηγηθείσα αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιον. Η οποία αυτοκεφαλία ανεγνωρίσθη και από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμον».

Εν συνεχεία οι Ουκρανοί Επίσκοποι με τη συνοδεία τους, επισκέφθησαν τις γυναικείες Ιερές Μονές Αγίου Νεκταρίου και Παναγίας Βαρνακόβης, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως