Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος

Στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμφίσσης, εορτάσθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η διπλή εορτή της ημέρας, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Παλιγγενεσία του Έθνους μας.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Θεόκτιστος πλαισιούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Καραγιάννη και ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, π. Αθανάσιος Μελισσάρης.

Εν συνεχεία ακολούθησε η λιτανεία της ιεράς εικόνος εντός της πόλεως της Αμφίσσης, όπου προπορευόταν η μπάντα του Δήμου Δελφών, ακολουθούσαν γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές στολές της Στερεάς Ελλάδος, έπειτα οι πρόσκοποι Άμφισσας, ενώ την ιερά εικόνα κρατούσαν τσολιάδες από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Άμφισσας.

Ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού, η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου και συνιερουργούντων ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμά του ανέφερε μεταξύ των άλλων:

Σήμερα η αγία μας Εκκλησία εορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, της μητέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Η καθαρότητα της ψυχής της Θεοτόκου και η ταπείνωσή της, ήταν εκείνα που είλκυσαν την Χάρη του Ουρανού, ώστε να επιλεγεί και να γίνει επί της γης η Μητέρα του Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Σήμερα ήλθαμε στους Ιερούς Ναούς μας για να τιμήσουμε και να εορτάσουμε πανηγυρικά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και να δούμε από την Παναγιά μας, την ορθή οδό της σωτηρίας μας. Η Παναγιά μας, μάς προβάλλει την αρετή της ταπείνωσης, ζητώντας και από εμάς να πράξουμε το ίδιο στη ζωή μας και όχι να μένουμε στον εγωισμό και στο δικό μας θέλημα.

Σήμερα έχουμε διπλή χαρά. Η πρώτη είναι ότι ξεκινά για εμάς ένα καινούριο κεφάλαιο, το κεφάλαιο της σωτηρίας της ψυχής μας, όπως πολύ χαρακτηριστικά ψέλνουμε στο Απολυτίκιο της εορτής και το οποίο σας το μεταφέρω στα νέα ελληνικά για να το κατανοήσετε καλύτερα «Σήμερα γιορτάζουμε το σημαντικότερο γεγονός της σωτηρίας μας και τη φανέρωση του μυστηρίου που ήταν κρυμμένο από αιώνες και αυτό είναι ό,τι ο Υιός του Θεού, γίνεται Υός της Παρθένου και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ φέρνει το χαρμόσυνο άγγελμα της μεγάλης αυτής ευεργεσίας. Γι’ αυτό και εμείς μαζί του θα φωνάξουμε στην Θεοτόκο Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος είναι μαζί σου.

Η δεύτερη χαρά μας είναι, ό,τι εορτάζουμε την απελευθέρωση της Πατρίδος μας μετά τα 400 χρόνια σκλαβιάς από τους Τούρκους, όπου οι Ήρωες της Πατρίδος μας από διάφορες πόλεις έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Ένας από αυτούς ήταν και ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, ο οποίος είχε καταγωγή από Δεσφίνα και εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Δεσφίνας.

Εμείς σήμερα οι Νεοέλληνες, αν πράγματι ποθούμε την σωτηρία της ψυχής μας και την σωτηρία του έθνους μας που σήμερα σκλαβώνεται σε τραπεζίτες και ξένα κέντρα συμφερόντων, πρέπει να αποκτήσουμε την ταπείνωση της Παναγιάς μας και την πίστη των προγόνων μας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος