Ο Μητροπολίτης Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστος



Ο Μητροπολίτης Θεόκτιστος (κατά κόσμο Θεόδωρος) γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1954, όπου παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές του και στη συνεχεία σπούδασε Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών λαμβάνοντας το πτυχίο του το 1977.

Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Τιµίου Προδρόµου Στεμνίτσας Γορτυνίας το 1973, χειροτονήθηκε Διάκονος στην ίδια Ιερά Μονή το 1973 και χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης το 1977 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως από το Μακαριστό Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρό Θεόφιλο.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως από το έτος 1981. Παράλληλα άσκησε το λειτούργηµα του Θεολόγου Καθηγητή στο Γυμνάσιο – Λύκειο της Μεγαλόπολης, όπου χρημάτισε και ως Διευθυντής.

Υπεύθυνος για την πνευματική κίνηση της περιοχής της Μεγαλόπολης, που αριθμεί 50 ενορίες, υπηρέτησε την Ιερά Μητρόπολή του επί 36 συνεχιζόμενα έτη.

Στις 14 Οκτωβρίου 2009, εξελέγη Βοηθός της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, με τον τίτλο της Πάλαι πότε Διαλαμψάσης Επισκοπής Ανδρούσης. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 25 Οκτωβρίου 2009 στον Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος Σπάρτης από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, συμπαραστούμενος από τους Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιο, Ζακύνθου Χρυσόστομο, Ηλεία Γερμανό, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρο, Κερκύρας Νεκτάριο, Σύρου Δωρόθεο, Γόρτυνος Ιερεμία, Μεσσηνίας Χρυσόστομο, τους Επισκόπους Ελαίας Θεοδώρητο, Κερνίτσης Προκόπιο, τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Βουλγαρίας Βάρνας Κύριλλο, Νευροκοπίου Ναθαναήλ και του Επισκόπου Ναζιανζού Θεοδωρήτου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στις 25 Ιουνίου 2014 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Φωκίδος, ύστερα από την παραίτηση του μακαριστού Μητροπολίτη Φωκίδος κυρού Αθηναγόρου, ενώ στις 22 Ιουλίου 2014 έγινε η ενθρόνισή του στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος.