Γιορτή Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος

Δελτίο τύπου Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος

Από την πρώτη ημέρα που ενθρονίστηκε ο νέος μας Μητροπολίτης και Ποιμενάρχης μας κ.κ. Θεόκτιστος, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά και τους νέους της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Δίνει τα πάντα για το μέλλον των νέων μας, στέκεται δίπλα τους στα προβλήματά τους και στην καθημερινή τους ζωή. Απόδειξη τούτου είναι και η 1η Γιορτή Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 4 Μαΐου 2016 στο κατάμεστο από κόσμο και νέους Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Άμφισσας. Στο θέατρο του κτιρίου έγινε κυριολεκτικά το αδιαχώρητο, αφού γέμισαν οι διάδρομοι του εξώστη και πολλοί που κατέφθασαν καθυστερημένα αναγκάζονταν να αποχωρήσουν, διότι δεν χωρούσαν.


Την γιορτή παρουσίασε ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και το πρόγραμμά της επιμελήθηκε ο Αρχιμ. Αυγουστίνος Σύρρος, υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος.

Η έναρξη έγινε ψάλλοντας το «Χριστός ανέστη» από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Θεόκτιστο και η γιορτή ξεκίνησε με μια ευχάριστη διάθεση. Ο Πρωτοσύγκελλος τόνισε ότι η Ιερά Μητρόπολη πλέον έχει να επιδείξει καρπούς στον τομέα της νεότητας και ότι αυτό θα παρουσιαστεί στη σημερινή εορτή, ενώ συμπλήρωσε ότι εννιακόσιοι (900) περίπου νέοι και νέες ήδη συμμετέχουν στις συνάξεις της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατόπιν έδωσε το λόγο στον Πρωτοπρεσβύτερο Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, διδάκτορα θεολογίας, ο οποίος επισήμανε ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε το «κρυφό σχολειό» αποτελούν οι σημερινές συνάξεις νέων και πως θα πρέπει να χαραχθεί στις μνήμες όλων η φράση του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου: «να εμπιστευτούμε τους νέους γιατί αυτοί είναι το μέλλον της Εκκλησίας και της κοινωνίας μας». Ο π. Θεμιστοκλής τόνισε ότι οι νέοι αποτελούν την ελπίδα στα σημερινά προβλήματα της κοινωνίας και ότι αν εκείνοι κατηχηθούν σωστά, τότε θα υπάρξει αλλαγή και πνευματική αφύπνιση σε όλο τον κόσμο.

Ακολούθησε η προβολή ενός 25λεπτου βίντεο, όπου εμφανίστηκαν ως τηλεοπτικοί παρουσιαστές δύο μαθητές Λυκείου, ο Βασίλης και η Κωνσταντίνα, για να περιγράψουν με τη βοήθεια πολλών εικόνων την όμορφη ατμόσφαιρα των συνάξεων νέων των 35 ενοριών του νομού μας (που έχουν σχολεία και νέους) και τις δραστηριότητές τους.

Εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού, κατασκευές, διαγωνισμός ζωγραφικής και πολλά άλλα ήταν αυτά που παρουσιάστηκαν μέσα από βίντεο ή φωτογραφίες, που έκαναν φανερό ότι οι νέοι των κατηχητικών συνάξεων δεν περνούν απλά ωραία, αλλά και ωφελούνται πνευματικά. 35 κατηχητές και 900 παιδιά συνετέλεσαν ώστε να φυσήξουν στην τοπική μας κοινωνία «άνεμοι πνευματικής ανανέωσης!!!».

Η γιορτή συνεχίστηκε με τα τραγούδια «Αξίζει ν’ αγαπάς» και «Του Θεού είμαι εγώ» από 25μελή χορωδία παιδιών Γυμνασίου και Λυκείου της Μητροπόλεως, με τη συνοδεία πιάνου από τη μουσικό κα Ουρανία Καββαδία.

Την εκδήλωση επισφράγισε το θεατρικό έργο «Η επιστροφή» που παρουσίασαν οι νέοι της φοιτητικής περιόδου των κατασκηνώσεων της Μητροπόλεως. Στο έργο παρουσιάστηκε η ζωή ενός ανθρώπου που αλλάζει ξαφνικά μέσα σε μια παραδοσιακή οικογένεια που γιορτάζει, όταν αυτός θα ζήσει μια απίστευτη αλλά αληθινή μεταθανάτια εμπειρία. Η υπόθεση καταλήγει με τη διαπίστωση πως ο πολυτιμότερος σύντροφος στη ζωή μας είναι η εμπιστοσύνη στον αναστημένο Χριστό!!!... Το έργο, με έντονες δόσεις χιούμορ και συγκίνησης, καταχειροκροτήθηκε πολλές φορές από το κοινό και έδωσε δυνατά μηνύματα που αφορούν στην πίστη και την προσωπική μας σχέση με τον Χριστό.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστος έκλεισε την γιορτή φανερά συγκινημένος, αλλά και χαρούμενος από το θεατρικό έργο και την όλη εκδήλωση, λέγοντας πως όλα όσα είδαμε μας δίδαξαν πολλά και ευχαριστώντας όλους τους συνεργάτες του κληρικούς και λαϊκούς για τη συμβολή τους στο πνευματικό έργο της Μητροπόλεως. Ευχήθηκε δε σε όλους καλή συνέχεια και εξ’ ύψους δύναμη για την περεταίρω πρόοδο στον ευαίσθητο και ελπιδοφόρο τομέα της νεότητας του τόπου μας.