Το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος στις φυλακές

Ένας από τους τομείς του πολύπλευρου έργου που διενεργεί η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος την τελευταία 5ετία, επί Αρχιερατίας του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Θεοκτίστου, είναι η μέριμνα για τους κρατούμενους των φυλακών Φωκίδας, στην Άμφισσα και το Μαλανδρίνο.

Ο Σεβασμιώτατος δείχνοντας εξαρχής ιδιαίτερη ευαισθησία για τις ανάγκες των κρατουμένων στα Καταστήματα Κράτησης της επαρχίας μας, διόρισε προς τούτο ως υπευθύνους της υπηρεσίας Ποιμαντικής Διακονίας Φυλακισμένων τους Αρχιμανδρίτες Δαυίδ Τσελίκα και Σιλουανό Λάμπρου, καθώς και τον Πρωτοπρεσβύτερο Ανδρέα Μανιτάρα.

Το έργο των κληρικών μας στις φυλακές είναι πρωτίστως λατρευτικό και πνευματικό, με σταθερό πρόγραμμα τέλεσης της Θείας Λειτουργίας και της Ιεράς Εξομολόγησης στα παρεκκλήσια των φυλακών, καθώς και άλλων ιερών ακολουθιών και μυστηρίων κατά περίσταση.

Με την αγαστή συνεργασία των Διευθυντών, αλλά και των υπαλλήλων της Κοινωνικής και της Σοφρωνιστικής Υπηρεσίας των Καταστημάτων, γίνονται από τους κληρικούς μας ομιλίες, οργανώνονται ομάδες μαθημάτων κατήχησης, ανοιχτές συζητήσεις με τους κρατουμένους, αλλά και προβολές εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου.

Οι ιερείς μας με αγάπη Χριστού αγωνίζονται να ενισχύσουν τους κρατουμένους πνευματικά, να τους στηρίξουν ηθικά και ψυχολογικά, να τους απαλλάξουν από αδιέξοδα καταστροφικών παθών, αν τους βοηθήσουν να επανενταχθούν στην κοινωνία ή να εξασφαλίσουν νόμιμες άδειες, να τους χαρίσουν την αληθινή ελπίδα που δίνει μόνο ο Θεός στις ανθρώπινες ψυχές.

Εξίσου σημαντική είναι και η υλική προσφορά φιλανθρωπίας της Ι. Μητροπόλεως με μηνιαία επιδόματα σε άπορους φυλακισμένους που στερούνται και τα πλέον απαραίτητα, με διανομή ειδών πρώτης ανάγκης (είδη ατομικής υγιεινής, εσώρουχα, υποδήματα, κουβέρτες κλπ.) αλλά και τροφίμων, εορταστικών δεμάτων, εντύπων κ.α.

Με τη μέριμνα της Ι. Μητροπόλεως έγιναν επίσης πρόσφατα η εκ βάθρων ανακαίνιση του παρεκκλησίου εντός του Κ.Κ. Άμφισσας, η διαμόρφωση αίθουσας προβολών στο Κ.Κ. Μαλανδρίνου, ο εμπλουτισμός των βιβλιοθηκών και στα δύο Καταστήματα.

Στο όλο έργο της διακονίας των φυλακισμένων συμβάλλουν σημαντικά η Ανδρώα Μονή Τρικόρφου και η Ορθόδοξη Ιεραποστολή Ιτέας, καθώς και άλλοι φορείς και εθελοντές της τοπικής μας Εκκλησίας. Η Υπηρεσία Διακονίας Φυλακισμένων της Μητροπόλεώς μας, παρακαλεί οποιονδήποτε επιθυμεί να βοηθήσει στο έργο αυτό να επικοινωνήσει με τον π. Δαυίδ στο τηλ.: 26340 44282.

Εκ του γραφείου τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος