Και το όνομα του νεοφώτιστου... Νεκτάριος...


Ήταν μια διαφορετική βάπτιση, όχι από πλευράς μυστηρίου, αλλά διότι βαπτιζόταν ο φίλος και συμμαθητής μας, ο μέχρι πριν από λίγο Άλφρεντ, που ονομάστηκε Νεκτάριος και γράφτηκε ως μέλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Άλλος ένας νεοφώτιστος χριστιανός προστέθηκε στον κατάλογο των πιστών. Μακάρι να τον μιμηθούν και άλλοι!

Στο Μυστήριο παρευρέθηκαν οι γονείς του, οι συγγενείς του νεοφώτιστου Νεκτάριου, καθώς και όλοι εμείς οι φίλοι και συμμαθητές του, όπως επίσης και καθηγητές του.

Μετά το πέρας του μυστηρίου ευχήθηκαν όλοι να ζήσει ο νεοφώτιστος πολλά, πολλά χρόνια κοντά στο Θεό και να ομοιάσει στον Άγιό του Νεκτάριο. Στο ανάδοχο (νονό) Παναγιώτη, που είναι συμμαθητής με τον Νεκτάριο, ευχήθηκαν όλοι «πάντα άξιος».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις 18 Ιουνίου 2016 και ώρα 12:00 τελέστηκαν τα Ιερά Μυστήρια της Βάπτισης και του Χρίσματος στην Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ίππωνος και Σεραφείμ του Σαρώφ στο Τρίκορφο Δωρίδος.

Ένας φίλος, ένας συμμαθητής, ένας αδερφός ο Άλφρεντ Λυμπεσάρι αποφάσισε να γίνει ενεργό μέλος της κοινωνίας των ορθοδόξων χριστιανών. Με καταγωγή από την Αλβανία ζει αρκετά χρόνια με τους γονείς και τα αδέρφια του στην Ελλάδα και μόλις αποφοίτησε από το Γυμνασίου Ευπαλίου.

Έπειτα από αρκετούς μήνες κατήχησης, περισυλλογής, γνωριμίας με το Χριστό έφτασε επιτέλους η στιγμή να λάβει μέρος στα δύο αυτά μυστήρια της Εκκλησίας μας. Το ξεκίνημα και την αρχική του επιθυμία να γίνει Ορθόδοξος χριστιανός εμπιστεύθηκε στον ιερέα του χωριού του, Καστρακίου Δωρίδος, αιδεσιμότατο πατέρα Γρηγόριο Σαμά, ο οποίος του έμαθε «του Θεού τα γράμματα», αφού παρακολουθούσε από μικρό παιδί τις κατηχητικές συνάξεις.

Κάποια στιγμή ήρθε η ώρα να γνωριστεί και με τον πατέρα Αυγουστίνο Σύρρο, υπεύθυνο νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδας, αλλά και κατηχητή των νεανικών συνάξεων, ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο κομμάτι της ολοκλήρωσης της κατήχησής του στην Ορθόδοξη πίστη. Με τη Βίβλο στο χέρι ο Άλφρεντ ανακάλυπτε σιγά-σιγά το Χριστό, μελετούσε τα ιερά γράμματα και συχνά πυκνά μάθαινε τα σχετικά με την Ορθόδοξη κατήχηση με συστηματικό τρόπο από τον π. Αυγουστίνο. Κάθε Σάββατο μετά τη σύναξη των νέων ο νεοσύλλεκτος συμμαθητής μας είχε ραντεβού με την κατήχηση.

Έτσι έφτασε αυτή η ημέρα που περιμέναμε όλοι με αγωνία, η ημέρα της εισόδου του στην Ορθόδοξη Εκκλησία μέσω του Μυστηρίου του Βαπτίσματος. Το Μυστήριο πραγματοποιήθηκε στο άλσος της Ιεράς Μονής, στον εξωτερικό χώρο του μοναστηριού δίπλα από το εκκλησάκι της Παναγίας της Γερόντισσας όπου υπάρχει εξωτερικό βαπτιστήριο ειδικά φτιαγμένο για μεγάλα παιδιά, έφηβους αλλά και ενήλικες. Εκεί τελέστηκαν τα δύο μυστήρια, το Βάπτισμα και το Χρίσμα. Ο πρώην Άλφρεντ με ανάδοχο [λέγεται ανάδοχος (νονός), διότι αναδέχεται αναλαμβάνει δηλ. την ευθύνη της κατήχησης του νεοφώτιστου] τον Παναγιώτη Φρομουζόπουλο, γιο του ιερέα πατρός Νικολάου Φρομουζόπουλου εφημερίου Μαραθιά Φωκίδος, βουτήχτηκε στα αγιασμένα ύδατα και έλαβε το όνομα Νεκτάριος.

Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινητική και φορτισμένη καθώς όλοι παρακολουθούσαν αλλά και προσεύχονταν για τον νεοσύλλεκτο συμμαθητή, φίλο και συγγενή τους χωρίς περιττές μετακινήσεις ή συζητήσεις. Άλλωστε ήταν τόσο σημαντικά και τα σχετικά που ακούσαμε για το Μυστήριο του Βαπτίσματος όπως π.χ. για τους εξορκισμούς προς τον νεοσύλλεκτο, για το λάδι, για το Χρίσμα, για την κουρά του κ.λπ. που δεν άφηναν το περιθώριο να πράξεις κάτι διαφορετικό...

Όμως ένα πράγμα μάς έκανε μεγάλη εντύπωση το οποίο θα παρατηρήσετε και στις φωτογραφίες! Το πρόσωπο του νεοφώτιστου Νεκτάριου, κυριολεκτικά φωτίστηκε, έλαμψε λες και κάτι τον φώτιζε(!) που δεν ήταν άλλο από την Χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Το Μυστήριο της βάπτισης τελέστηκε από τον Αρχιμ. πατέρα Αυγουστίνο Σύρρο με τη βοήθεια του Αιδεσ. πατρός Νικολάου Φρομουζόπουλου εφημερίου Μαραθιά Δωρίδος και του Αιδεσ. πατρός Γρηγορίου Σαμά εφημερίου Καστρακίου Φωκίδος.

Στο Μυστήριο παρευρέθηκαν συγγενείς, φίλοι και συμμαθητές του νεοφώτιστου Νεκτάριου όπως επίσης και καθηγητές του. Μετά το πέρας του Μυστηρίου μοιράστηκαν τα καθιερωμένα κουφέτα καθώς και γλύκισμα, αλλά και ένα μικρό εικονάκι του Αγίου Νεκταρίου. Όλοι ευχήθηκαν να ζήσει ο νεοφώτιστος και φυσικά στο νονό «πάντα άξιος»!

Να ζήσει λοιπόν ο Νεκτάριος και ευχόμαστε να τον ακολουθήσουν και άλλοι στο δρόμο προς την Ορθόδοξη πίστη που δεν είναι άλλη από την ομολογία και πίστη στο όνομα του θεανθρώπου Ιησού Χριστού, του μόνου αληθινού Θεού.

Ήταν μια διαφορετική βάπτιση...


Για το Γραφείο Νεότητας
Δημητρία Αθανασοπούλου
Απόφοιτος Β΄ Λυκείου