Ζευγάρια, εργαζόμενοι νέοι & φοιτητές ηλικίας 18-40 ετών στην κατασκήνωση της Γαλιλαίας!

Καλησπέρα σας!

Παρακολουθείτε το νυχτερινό δελτίο ειδήσεων από την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος και το κανάλι των κατασκηνώσεων της Γαλιλαίας από τον Μηνά και την Μαιρόνικα.


Βρισκόμαστε στο τέλος του καλοκαιριού και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας γνωστοποιήσουμε ότι λειτούργησαν και φέτος οι κατασκηνωτικές περίοδοι των έγγαμων ζευγαριών (19-21 Αυγούστου 2016) και των νέων 18- 40 ετών (22-28 Αυγούστου 2016). 







Αρχικά οι έγγαμοι έζησαν αδελφικά τρείς ολόκληρες μέρες (19-21 Αυγούστου 2016) απολαμβάνοντας το πρόγραμμα της κατασκήνωσης. Τα ζευγάρια συμμετείχαν στις καθημερινές συζητήσεις σχετικά με τις δυσκολίες και τα προβλήματα της έγγαμης ζωής, καθώς και με τις λύσεις που μπορούν να δοθούν. Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγών Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σαρώφ Τρικόρφου Φωκίδος, γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης τόνισε τη σημασία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού και την ανάγκη της προσωπικής μεταμόρφωσης του κάθε χριστιανού.

Κατόπιν οι νέοι 18-40 ετών έζησαν μία εβδομάδα (22-28 Αυγούστου 2016) με ένα λίγο διαφορετικό πρόγραμμα από αυτά που συνήθιζαν κάθε χρόνο.



Αρχικά στην κατασκήνωση προσήλθαν άνθρωποι που φαινομενικά δεν έχουν κοινά σημεία. Έχουν όμως κοινό στόχο και αυτός είναι η εν Χριστώ ζωή. Τόσο δυνατός είναι αυτός ο στόχος που ενώνει ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, με διαφορετικές καταβολές, που σε άλλη περίπτωση, η συμβίωση τους θα ήταν αδύνατη. Και όμως εφτά ημερες όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όχι απλά συμβιώνουν, αλλά ζουν με αγάπη, με σεβασμό, χαρά, ελπίδα. Αδελφοί, που ενώ δεν έχουν δεσμούς αίματος, δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με την Χάρη του Χριστού μας.


Τα λόγια μερικές φορές είναι φτωχά για να περιγράψουν το πώς περνούν οι μέρες στη Γαλιλαία. Όμως θα προσπαθήσουμε σε αυτά τα λόγια να βάλουμε ψυχή, για να εξηγήσουμε έστω και συνοπτικά τα μηνύματα που υπερίσχυσαν στην φετινή κατασκηνωτική περίοδο.

Μπορεί η Εγώπολη και η Εσύπολη να είναι ένα παραμύθι, όμως φέτος πήρε σάρκα και οστά. Τι εννοούμε με αυτό; Μα φυσικά όλοι εμείς οι Εγωπολίτες προσπαθήσαμε να γίνουμε Εσυπολίτες και να βάλουμε τον αδελφό μας πάνω από εμάς. Να γίνει το Εγώ, Εσύ! Για την ακρίβεια <<Πρώτα Εσύ>>!


Και ποιος μας βοήθησε σε αυτή τη διαδρομή; Πρώτα πρώτα ο Γέροντάς μας π. Νεκτάριος, έπειτα ο π. Αυγουστίνος που και φέτος είχε τα ηνία της κατασκήνωσης και φυσικά όλοι όσοι βοήθησαν στην κατέυθυνση αυτή, ο καθένας με τον τρόπο του. Και θα αναρωτηθείτε, τι θα προλάβει να μάθει ή να ακούσει κάποιος μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Θα ακούσει όμως πολλά και μεγάλα! Σε ποσότητα και κυρίως σε ποιότητα.



Θα ακούσει για τις αποδείξεις της ορθότητας της πίστεώς μας, δηλαδή τι είναι αυτό που κάνει την Ορθοδοξία μοναδική, αξεπέραστη και ζωντανή στους αιώνες των αιώνων. Θα ακούσει για το πώς οι σαρκικοί πειρασμοί ταλανίζουν τον άνθρωπο και πως μπορεί να τους ξεπεράσει. Για τις νέες αντιλήψεις που μπήκαν τόσο βίαια στη ζωή μας και την άλλαξαν ολοκληρωτικά, για τα όρια που πρέπει να βάζει ο χριστιανός σε κάθε πτυχή της ζωής του... Για τα εμπόδια που εμφανίζονται και κάνουν τον άνθρωπο να σκοντάφτει, δηλαδή τα σκάνδαλα, για τον πειρασμό που μπορεί να προέρχεται από τον άνδρα ή την γυναίκα, για τον τελωνισμό της ψυχής... Αυτό το φοβερό γεγονός που λίγοι γνωρίζουν και ακόμη πιο λίγοι αντιλαμβάνονται.

Αυτό αντιλήφθηκε και ο αγαπητός μας αδελφός και δόκιμος μοναχός Αγάπιος και πήρε την απόφαση να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον Θεό φορώντας το μοναχικό σχήμα. Όλοι εμείς ήμασταν παρόντες αφού η κουρά του πραγματοποίηθηκε μέσα στην περίοδο της κατασκήνωσής μας. Εκλήθη Μωυσής μοναχός και όλοι του ευχηθήκαμε να ευαρεστήσει τον Θεό και τον γέροντά του.








Στην κατασκήνωσή μας όμως δεν μαθαίνουμε μόνο... παίζουμε κιόλας! Και παίζουμε καλά! Απολαύσαμε λοιπόν παιχνίδια στο γήπεδο, πραγματοποιήσαμε διαγωνισμό Καραόκε όπου τα ταλέντα των κατασκηνωτών έγιναν ξακουστά αλλά και παίξαμε ένα υπέροχο παιχνίδι θησαυρού με το οποίο εκτονώσαμε τις δυνάμεις μας.

Η εξόρμησή μας στο δάσος συνοδεύομενη με προσευχή, οι ακολουθίες του εσπερινού και του αποδείπνου, καθώς και η καθημερινή Θεία Λειτουργία ήταν η πνευματική μας τροφή.

Για το τέλος, σας κρατήσαμε το καλύτερο! Η Galilaia Productions είχε ετοιμάσει για όλους εμάς ένα απολαυστικό βίντεο, που θα έδειξε πολύ παραστατικά... ποιος κάνει κουμάντο σε μία οικογένεια; Ο άνδρας ή η γυναίκα;;; Απολαύστε το σχετικό βίντεο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας!!!

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε όλους που μας παρακολουθήσατε και ταξιδέψατε μαζί μας. Ευχαριστούμε και όσους συμμετείχαν! Και να ξέρετε ότι, δεν θα φύγετε ούτε με άδεια την καρδιά αλλά ούτε με άδεια τα χέρια από την κατασκήνωση αφού οι συμμετέχοντες παρέλαβαν το Διαβατήριο της χώρας της Γαλιλαίας και αναχώρησαν φανερά συγκινημένοι...

Από τον Μηνά και την Μαιρόνικα, καλό σας βράδυ!