Διήμερο κατηχητών της Μητροπόλεώς μας στις κατασκηνώσεις.



Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Θεοκτίστου, οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «Γαλιλαία» φιλοξένησαν για πρώτη φορά, κατηχητές και βοηθούς, κληρικούς και λαϊκούς στην 3η κατά σειρά συνάντηση κατηχητών.

Η συνάντηση διήρκησε 2 ημέρες (30-31 Αυγούστου), παρουσία του Πρωτοσυγκέλου της Ι. Μητροπόλεώς μας Αρχιμ. και Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη και του υπευθύνου Γραφείου Νεότητας Αρχιμ. π. Αυγουστίνου Σύρρου.

Στη διάρκεια του διημέρου αφού ο ηγούμενος της μονής Γέροντας Νεκτάριος καλωσόρισε τους κατηχητές, αναφέρθηκε στην ουσιαστική βοήθεια και αρωγή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοκτίστου ο οποίος είναι πηγή κάθε καλού και ο οποίος οργάνωσε και συστηματοποίησε το κατηχητκό έργο της Μητροπόλεώς μας. Κατόπιν τους μίλησε για την σπουδαιότητα του κατηχητικού έργου και την κοπιαστική αλλά καρποφόρα δουλειά του κατηχητή.

Κυριότερα τονίστηκε η ανάγκη της προσωπικής μεταμόρφωσης του καθενός, για να μπορούμε κατόπιν να το μεταδώσουμε αυτό και στα παιδιά. Η Μεταμόρφωση του Χριστού στο όρος Θαβώρ υποδηλώνει την προσωπική μας μεταμόρφωση και αποτελεί πρώτιστο σκοπό για το κατηχητικό έργο.

Επίσης, τονίστηκε ότι πολλές φορές οι πιστοί αλλά και πολλοί εκ των ιερέων δεν γνωρίζουν τον σκοπό και το ρόλο της Εκκλησίας, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να μεταμορφώσει τον άνθρωπο! Στόχος λοιπόν η μεταμόρφωση του ανθρώπου.
Από τον υπεύθυνο Νεότητας, πατέρα Αυγουστίνο, έγιναν αναφορές για τις νέες αντιλήψεις που κυριαρχούν στον κόσμο, όπως η πανίσχυρη νέα τάξη πραγμάτων, η τηλεόραση, το διαδίκτυο τα μέσα μαζικής δικτύωσης κ.α. και πόσο αυτές ήδη επηρεάζουν και αλλάζουν τη ζωή μας.

Οι κατηχητές αντάλλαξαν απόψεις και θέσεις και έγιναν αναφορές στο ότι η αμαρτία σήμερα έχει γίνει τρόπος ζωής, στο ότι καλούμαστε να δουλέψουμε σε ερεἰπια, αλλά όμως πρέπει να αναζητούμε και μια σπίθα που έχει ο κάθε άνθρωπος μέσα του.

Αναφέρθηκαν και σύγχρονοι τρόποι παρουσίασης των θεμάτων μέσω σύγχρονης τεχνολογίας, όπου αυτό είναι εφικτό, εκτός του κλασικού τρόπου που είναι η ομιλία. Ωστόσο, σε καμμία των περιπτώσεων δεν πρέπει η νέα τεχνολογία να υποκαταστήσει την προφορική κατήχηση.

Επίσης, μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν, αφορούσαν ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι κατηχητές στη διάρκεια της χρονιάς από τους νέους και τα παιδιά των συνάξεων. Τέτοια θέματα ήταν: η βοήθεια στην προσέγγιση των παιδιών, το χάσμα που υπάρχει στην επικοινωνία των νέων με τους μεγάλους, η ανάγκη εύρεσης ατόμων για τεχνική βοηθητική υποστήριξη, η συμμετοχή του ιερέα σε όλα τα δρώμενα, η ανάγκη δημιουργίας νέου χώρου συγκέντρωσης νέων αναλόγου της εποχής που ζούμε, η ειδική κατήχηση των γονέων, η προκατάληψη των νέων σε σχέση με την κατήχηση καθώς και η μεταφορά των παιδιών στα κατηχητικά σχολεία.

Την δεύτερη ημέρα ο πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Θεοφίλου μίλησε στους κατηχητές με θέμα «Κόσμος και Εκκλησία» τονίζοντας την καταλυτική σημασία της οικογένειας στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Αναφέρθηκε ότι ρίζα για την κάθε νεανική ψυχή είναι η οικογένεια. Όσοι μεγάλωσαν σε οικογένειες με αγάπη στον Θεό από την μικρή τους ηλικία, έχουν καλύτερους πνευματικούς καρπούς από όσους μεγάλωσαν σε οικογένειες που έλειπε ο Θεός. Κατά συνέπεια, το βάρος πρέπει να δοθεί και στους γονείς, οι οποίοι χρειάζονται κι εκείνοι κατήχηση. Πολλά άλλα ανέφερε ο πατέρας Δημήτριος που έγιναν αφορμή για συζήτηση μεταξύ των κατηχητών.

Λέχθηκαν πολλά και σημαντικά, αλλά τόσα που δεν είναι δυνατόν να αποτυπωθούν σε μία απλή αναφορά. Εκτέθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατηχητές και προτάθηκαν λύσεις όπου ήταν δυνατόν να υπάρχουν.

Κατόπιν αφού ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεώς μας Αρχιμ. και Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, τους ευχήθηκε καλή ιεραποστολική χρονιά και επεσήμανε για τελευταία φορά τον κύριο σκοπό της κατήχησης και της Εκκλησίας: την μεταμόρφωση του ανθρώπου έχοντας σαν πρότυπο την Παναγία και τους Αγίους, που μόνο μέσα στην Εκκλησία μπορεί να πραγματωθεί!

  - Από το Γραφείο Νεότητας -

της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος