Κλήρος και λαός ζήτησαν συγγνώμη από τον Δεσπότη


Την Κυριακή της Τυρινής 1 Μαρτίου 2020 το απόγευμα, στο κατάμεστο από κλήρο και λαό παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Ναού, τελέστηκε ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός ή όπως αποκαλείται ο Εσπερινός της Συγγνώμης.


Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης και Ποιμενάρχης μας Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, όπου στο τέλος του Κατανυκτικού Εσπερινού διάβασε προς όλους τη συγχωρητική ευχή, αφού πρώτα ο ίδιος ζήτησε από το λαό συγχώρεση. Όλοι γονάτισαν και έλαβαν τη συγχώρεση του Σεβασμιωτάτου ζητώντας και ο λαός από τον Αρχιερέα του να συγχωρέσει και τα δικά τους παραπτώματα, ανομήματα και αμαρτήματα.


Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο λόγο προς το κλήρο και το λαό όπου μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Ευχαριστώ όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στη φωνή της Εκκλησίας και ήλθατε στον ιερό τούτο τόπο να τελέσουμε τον Α΄ Κατανυκτικό Εσπερινό και να αλληλοσυγχωρεθούμε ζητώντας ο ένας συγγνώμη από τον άλλον. Εμείς οι χριστιανοί έτσι ξεκινούμε την αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Δεν ξεκινούμε συμμετέχοντας σε καρναβάλια και σε άλλες ασχήμιες που ακολουθούν οι μακράν της εκκλησίας άνθρωποι. Εμείς ξεκινούμε την αγία Τεσσαρακοστή προσφέροντας προς όλους τη συγχώρεσή μας και την αγάπη μας. Δυο αρετές που πρέπει να διακρίνουν τις ψυχές όσων πιστεύουν στον Ιησού Χριστό. Πρέπει να αποκτήσουμε κατά την διάρκεια της Σαρακοστής τα πνευματικά όπλα του φωτός. Δυο ισχυρά όπλα κατά των δαιμόνων και των παθών είναι η προσευχή και η νηστεία που ξεκινούν από αύριο Καθαρά Δευτέρα έως και το Μεγάλο Σάββατο. Άλλα όπλα που καλούμαστε να έχουμε στην πανοπλία μας είναι η ελεημοσύνη, η εγκράτεια ο τακτικός εκκλησιασμός και η συμμετοχή μας στα ιερά μυστήρια».


Επίσης ο Σεβασμιώτατος κάλεσε το λαό μας σε εγρήγορση προσευχής προς την Θεοτόκο διότι το έθνος μας βρίσκεται σε δύσκολες στιγμές και ο κίνδυνος είναι ορατός. Οι εξ’ ανατολών εχθροί είναι έτοιμοι να χτυπήσουν τη μικρή πατρίδα μας. Η ασθένεια το κορονοϊού ως πληγή του Φαραώ χτυπά και το δικό μας έθνος. Θέλω όλοι να είμαστε σε επαγρύπνηση. Μόνο με την βοήθεια του Θεού και την προστασία της Θεοτόκου αν και εφόσον τους επικαλούμαστε και ζούμε σύμφωνα με το θέλημά Τους θα μπορέσουμε να εξέλθουμε νικητές απ’ όλους τους κινδύνους.


Ευχόμαστε να φτάσουμε στο Άγιο Πάσχα, αφού γευθούμε πρώτα εμείς τη δική μας ψυχική ανάσταση και το δικό μας προσωπικό Πάσχα.


Εκ του γραφείου τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως.