Ο Μητροπολίτης Φωκίδος σε μνημόσυνο Φωκιδέων (φωτογραφικό υλικό)

Την Κυριακή μετά τα Φώτα, 10 Ιανουαρίου 2016, τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στο Ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, ο Μητροπολίτης Φωκίδος Θεόκτιστος.

Συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό Του Αρχιμανδρίτη Γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιώτη, Ηγούμενο της Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ Τρικόρφου, τους αδελφούς της Μονής Αρχιμανδρίτες Χριστόδουλο Καλιόγλου και Ιωακείμ Σωτηρόπουλο και τον εκ των κληρικών Του, Πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Μελλισάρη, έφτασε στην ομώνυμη του Ναού περιοχή της Ηλιουπόλεως, στην οποία κατοικούν πολλοί Φωκιδείς, μάλιστα οι περισσότεροι από την επαρχεία Δωρίδος.  

Αφορμή της αρχιερατικής παρουσίας ήταν το ετήσιο μνημόσυνο της υπεραιωνόβιας πρεσβυτέρας Μαρίας Παλούκη, εκ Δωρικού Φωκίδος.

Η μακαριστή πρεσβυτέρα μετά του αειμνήστου συζύγου της π. Δημητρίου, μετά την συνταξιοδότηση του, μετεγκαταστάθηκαν στην ενορία, όπου εκατοντάδες συντοπίτες τους είχαν αποδημήσει κατά την περίοδο της αστυφιλίας και εσωτερικής μετανάστευσης του πληθυσμού και ανάμεσα τους και τα ανίψια τους.

Ο π. Δημήτριος όσο του επέτρεπαν οι δυνάμεις του παρίστατο ως συλλειτουργός στην Αγία Μαρίνα ενώ η πρεσβυτέρα για χρόνια και σχεδόν μέχρι την κοίμηση της όρθρου βαθέως τις Κυριακές και εορτές, ήταν στο Ναό. Μάλιστα στις 16 Φεβρουαρίου 2014 της είχε απονεμηθεί τιμητική πλακέτα εκ μέρους της εκκλησιαστικής κοινότητας  για την συμπλήρωση 100 χρόνων της ζωής της, ενώ και ο τότε Μητροπολίτης Φωκίδος Μακαριστός Αθηναγόρας είχα αποστείλει συγχαρητήρια επιστολή αναφερόμενος και στην διακονία του αοιδίμου πρεσβυτέρου Δημητρίου, στην ορεινή Δωρίδα.

Ο Μητροπολίτης Θεόκτιστος, μετά την Θεία Λειτουργία τέλεσε το ιερό μνημόσυνο και ευλόγησε το κόλλυβο, το οποίο ήταν εργόχειρο των αδελφών της Μονής Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων, ενώ κατά παράκληση του προέδρου του εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού, Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου, μνημόνευσε και τον π. Δημήτριο και πάντες τους εκ Φωκίδος εις την περιοχή κοιμηθέντες και ενταφιασθέντες στον εντός της ενορίας Κοιμητήριο Ηλιουπόλεως.

Προηγουμένως κατά την ομιλία του ο Ποιμενάρχης της Φωκίδος, αφού εξέφρασε την χαρά του για την Θεία Λειτουργία επαίνεσε τους ενορίτες για την ευλάβεια τους, την οποία είχε διαπιστώσει κατά την συμμετοχή του στην πανήγυρη του Ναού το 2009. Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της Ευαγγελικής περικοπής είπε «Η Εκκλησία αγαπά τον αμαρτωλό, προσπαθεί να εκδιώξει όμως την αμαρτία», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο Χριστός έλεγε «Επιθυμείτε πραγματικά να σωθείτε; Τότε αλλάξτε τρόπο ζωής. Μετανοείτε!

Λίγο πριν την απόλυση ο πρόεδρος του Ναού, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την αποδοχή της προσκλήσεως και αναφέρθηκε στην ισχυρή παροικία που έχουν δημιουργήσει οι Φωκιδείς στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας φεύγοντας από την ορεινή Δωρίδα και εγκαθιστάμενοι στα «βράχια της Αγίας Μαρίνας», όπως είπε.

Προ της διανομής του αντιδώρου, απονεμήθηκε από την ενορία, δια χειρών του Ιερουργού Επισκόπου, τιμητικό δίπλωμα μετά επιστήθιου Σταυρού στον νεαρό ενορίτη Παύλο Δήμου, ο οποίος ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό από το κολυμβητήριο της πόλης κατά την ημέρα των Θεοφανείων.

Εκ του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Φωτογραφίες: Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος