Δοξολογία για την κήρυξη της Επανάστασης στη Ρούμελη.


Την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Επαναστάσεως του 1821 στη Ρούμελη, τίμησαν η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος και ο Δήμος Δελφών, στο πλαίσιο των προβλεπομένων μέτρων προφύλαξης από την πανδημία.

Στον ιστορικό χώρο της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος, όπου τη νύχτα της 23ης προς την 24η Μαρτίου 1821, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του οπλαρχηγού Πανουργιά με τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα, τους προκρίτους της περιοχής και άλλους οπλαρχηγούς και αποφασίσθηκε η έναρξη του Αγώνα. Στον ίδιο χώρο όπου σαν σήμερα πριν 200 χρόνια ο εθνομάρτυς Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας όρκισε τους αγωνιστές, τελέστηκε δοξολογία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φωκίδος, κ. Θεόκτιστο παρουσία εκπροσώπων των αρχών του τόπου, των σωμάτων ασφαλείας και βεβαίως της μοναστικής αδελφότητας της Ιεράς Μονής. 

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός κ. Νικόλαος Κατσικούλης, σημειώνοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η περιοχή της Φωκίδας και της Στερεάς Ελλάδας γενικότερα στην Επανάσταση.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος στο σύντομο χαιρετισμό του, αφού εξήρε την αυταπάρνηση και τη γενναιότητα των ηρώων μας, ευχήθηκε ώστε αυτή να είναι η τελευταία φορά που τέτοιου είδους εορτασμοί πραγματοποιούνται υπό το φόβο της πανδημίας. Στο τέλος τελέσθηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των υπέρ Πίστεων και Πατρίδος αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων προγόνων μας.