Το 1821 ξαναζωντανεύει… (γιορτή 25ης Μαρτίου - Καστράκι Δωρίδος)

Στις 26 Μαρτίου και ώρα 18:30 πραγματοποιήθηκε από τα παιδιά του Προσχολικού τμήματος και του Δημοτικού σχολείου των κατηχητικών ομάδων μια όμορφη γιορτή στο διαμορφωμένο χώρο των συνάξεών τους στο Καστράκι Φωκίδος, εν όψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και των εορτών του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης που σηματοδότησε την απελευθέρωση της Ελλάδας.



Ο χώρος που στεγαζόταν παλαιότερα το σχολείο του χωριού ζωντάνεψε και αναστήθηκε μετά την αξιέπαινη και πρωτόγνωρη για την περιοχή προσπάθεια του ιερέα του χωριού πατρός Γρηγορίου Σαμά και λειτουργεί πλέον το κλειστό σχολείο σαν χώρος σύναξης των παιδιών, και όχι μόνο, των συνάξεων της τοπικής Εκκλησίας.

Ο χώρος, λοιπόν, ήταν ασφυκτικά γεμάτος και αποδείχθηκε πολύ μικρός για να χωρέσει τους γονείς των παιδιών που παρευρέθηκαν για να εορτάσουν μαζί με τα παιδιά τους την 25η Μαρτίου!


Την παρουσίαση και την επιμέλεια της γιορτής ανέλαβε η κ. Ιωάννα Φωτοπούλου πρεσβυτέρα, νηπιαγωγός και κατηχήτρια. Όλοι οι παρευρισκόμενοι ξεκινώντας έψαλλαν τον Ακάθιστο ύμνο «Τῆ ὑπερμάχω στρατηγῶ τὰ νικητήρια...» και η γιορτή ξεκίνησε σε συγκινησιακό κλίμα.


Κατόπιν, τα παιδάκια του Προσχολικού τμήματος και του Δημοτικού  απήγγειλαν τα ποιήματά τους και όχι μόνο, αφού τα «μικρά αυτά κλεφτόπουλα» χόρεψαν και τραγούδησαν με τη βοήθεια της μουσικού κ. Ουρανίας Καββαδία.


Στην συνέχεια, προβλήθηκε βίντεο σχετικό του Γ.Ε.Σ. (Γενικού Επιτελείου Στρατού) με την Εθνική μας επέτειο και μας υπενθύμισε πως οι Έλληνες προγονοί μας μετά από πολλούς αιματηρούς αγώνες κατάφεραν να πετύχουν την ανεξαρτησία τους.


Κι ήρθε η ώρα να ζωντανέψουν και πάλι τα παγωμένα πορτραίτα των ηρώων  του 1821 μέσα από ένα θεατρικό που ετοίμασαν των παιδιών του Δημοτικού. Στο πρώτο μέρος η Ελλάδα προσωποποιείται και μιλάει για τα ηρωικά τέκνα της την Μπουμπουλίνα, τον Καποδίστρια, τον Κολοκοτρώνη, την Μαντώ του Μαυρογένους… Όλα τα παιδιά τραγούδησαν με την καρδιά τους τραγούδια που θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλα στις μνήμες όλων: όπως ο Θούριος, Άκρα του τάφου σιωπή, ο χορός του Ζαλόγγου.


Στο δεύτερο μέρος έγινε αναπαράσταση της στιγμής που ο αρχάγγελος Μιχαήλ ανήγγειλε την χαρμόσυνη είδηση στην Παναγία μας ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό. Όλοι σύσσωμοι καταχειροκρότησαν την γενναία προσπάθεια των παιδιών!


Η εκδήλωση έκλεισε με τις δηλώσεις του πατρός Αυγουστίνου, Υπεύθυνου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδας. Ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν και βοηθούν στην πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων. Προέτρεψε τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στις συνάξεις των νέων της Εκκλησίας μας που γίνονται κάθε Σαββατοκύριακο στο Καστράκι και γιατί με αυτόν τον τρόπο θα βλέπουν να ζωντανεύει ξανά το κλειστό σχολείο του χωριού τους.


Ακόμη τόνισε ότι όλες οι επαναστάσεις ξεκινούν πάντοτε από τους λίγους… Εν κατακλείδι, όλοι μαζί ενωμένοι οι Έλληνες σαν μια γροθιά έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο, έναν ύμνο προς την Ελευθερία και όχι προς την πατρίδα… όπως είχε αναφέρει χρόνια πριν ο Διονύσιος Σολωμός…















Για το Γραφείο Νεότητας
Δημητρία Αθανασοπούλου
Μαθήτρια Β΄ Λυκείου

ΣΥΝΑΞΕΙΣ ΝΕΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΑΚΙ ΔΩΡΙΔΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
  • ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ & Α΄ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ. 4-5 μ.μ.
  • ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ 5-6 μ.μ.
ΣΥΝΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΠΑΛΙΟΥ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ
  • ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ 7-9 μ.μ.
  • 18-40 ΕΤΩΝ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ 7:30-9:30 μ.μ.