Ο Επίσκοπος Κερνίτσης στον Δ’ Κατανυκτικό Εσπερινό στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος

Μέσα σε κλίμα ιεράς κατανύξεως τελέσθηκε χθες Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος.

Κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος κ.κ. Θεοκτίστου και ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, στον Κατανυκτικό Εσπερινό, που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμφίσσης, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.




Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστος στην προσφώνησή του ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο για την αποδοχή της πρόσκλησης να χοροστατήσει και να κηρύξει στον Κατανυκτικό Εσπερινό, ενώ παράλληλα του ευχήθηκε δύναμη και ευλογία από τον Θεό στην Αρχιερατική του διακονία. Παράλληλα ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο που έδωσε την ευλογία για την παρουσία του Θεοφιλεστάτου στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος, αλλά και για την κάλυψη του Εσπερινού από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών «ΛΥΧΝΟΣ».

Ο Θεοφιλέστατος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πρόσκληση που ευγενώς του απηύθυνε για να παραστεί στον Κατανυκτικό Εσπερινό.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος ανέλυσε το χωρίο«Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ καί ἀκολουθήτω μοι», τονίσας ότι ο άνθρωπος είναι προικισμένος από το Θεό με το αυτεξούσιο και την ελευθερία. Ελεύθερα θα επιλέξει τη ζωή ή τον θάνατο. Το δρόμο της σωτηρίας ή της απωλείας. Όλοι είμεθα καλεσμένοι στη Βασιλεία του Θεού αλλά θα σωθούν όσοι ανταποκριθούν με το δικό τους «θέλω» στο κάλεσμα του Θεού. Κατόπιν αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα απάρνησης του εαυτού μας, δηλαδή στην απάρνηση του παλαιού ανθρώπου, του κόσμου της αμαρτίας , των έργων του σκότους και της φαύλης ζωής. Ως πρότυπα αυταπαρνήσεως η Εκκλησίας μας προβάλει τους αγίους μάρτυρας, οσίους, ιεράρχας, οι οποίοι για τη δόξα του Κυρίου και τη σωτηρία της αθανάτου ψυχής έδωσας και το αίμα τους ακόμα.

Τέλος ο Θεοφιλέστατος μίλησε για τη σημασία του σταυρού στη ζωή μας. Κοιτάζοντας τον εσταυρωμένο παίρνουμε θάρρος και δύναμη για να σηκώσουμε τον προσωπικό μας σταυρό, όπως θλίψεις, ασθένειες, δοκιμασίες, θανάτους προσφιλών προσώπων.

Κλείνοντας την ομιλία του ευχήθηκε καλή συνέχεια στον αγώνα τον πνευματικό και να αξιωθούμε να προσκυνήσουμε τον Κύριό μας Ιησού Χριστό επί του Σταυρού και Αναστάντα εκ των νεκρών.