Βραδινό Δείπνο στην περιφέρεια Δωρίδος



Για δεύτερη συνεχή χρονιά, πραγματοποιήθηκε Βραδινό δείπνο, συνεστίαση και χοροεσπερίδα υπό την αιγίδα της Ι. Μ. Φωκίδος που διοργάνωσε η Αρχιερατική Περιφέρεια Δωρίδος, στον χώρο Εκδηλώσεων “Φλόγες” στην Μανάγουλη Δωρίδος, την Κυριακή 26/05/2018 και ώρα 20:00 το βράδυ.

Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστου, του πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νεκταρίου Μουλατσιώτη καθώς και του Αρχιερατικού επιτρόπου περιφερείας Ευπαλίου - Ποτιδάνειας Αυγουστίνου Σύρρου. Σχεδόν όλοι οι ιερείς της περιφέρειας Δωρίδος έδωσαν το παρόν με τις οικογένειες τους οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Μητροπόλεως.



Ο αριθμός προσέλευσης άγγιξε τα 300 άτομα, ανάμεσα στα οποία πολλοί ήταν παιδιά και έφηβοι. Κύριο θέμα της χοροεσπερίδας αυτής, ήταν να γίνει γνωστό το έργο των κατηχητικών συνάξεων της Μητροπόλεως, αλλά και ο σκοπός τον οποίο λειτουργούν τα κατηχητικά, πράγμα στο οποίο βοήθησαν αρκετά για να καταλάβουμε δύο ενδεικτικά βίντεο. 

Το πρώτο βίντεο περιείχε πλούσιες δραστηριότητες και παιχνίδια με τα παιδιά της Ερατεινής από το 2016 μέχρι σήμερα όπου λειτουργούν οι κατηχητικές συνάξεις. Στο τέλος του βίντεο τα παιδιά με ιδιαίτερη σαφήνεια αλλά και παρρησία μας ανέφεραν πως ο πραγματικός στόχος του κατηχητικού, είναι η Αγιότητα. 

Το δεύτερο βίντεο, παρουσίαζε μια επίσκεψη στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μαλανδρίνου από μια πενταμελή παρέα εφήβων της κατηχητικής σύναξης περιφέρειας Ευπαλίου, με την συνοδεία του κατηχητού τους. Τα παιδιά “αναζητούσαν τον Θεό” στις φυλακές Μαλανδρίνου παίρνοντας συνέντευξη από 5 κρατουμένους, θέλοντας να μάθουν, πώς βιώνουν τον Θεό, μέσα στη φυλακή. Και πράγματι το βίντεο παρουσίασε μια προσωπική σχέση του κάθε κρατούμενου με τον Θεό, που ήταν αρκετά ωφέλιμη για όσους την παρακολούθησαν.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Θεόκτιστος, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα την σπουδαιότητα του έργου των κατηχητικών και ανέφερε χαρακτηριστικά πώς ο σκοπός του κατηχητικού δεν είναι είναι να δημιουργήσει κληρικούς και μοναχούς, «αυτό είναι έργο Θεού» είπε συμπληρωματικά, αλλά ο πραγματικός σκοπός του κατηχητικού αλλά και της ζωής μας είναι να γίνουμε Άγιοι.

Επίσης αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι εκδηλώσεις του λαού με χορό, τραγούδι, και φαγητό κάτι που είναι οικείο στην παράδοση της Εκκλησίας. Ευχήθηκε σε κάθε χωριό εάν ήταν δυνατόν να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις οι οποίες φέρνουν τον λαό πιο κοντά.

Κατόπιν οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν ένα πλούσιο γεύμα με ωραία παραδοσιακά εδέσματα αλλά και δημοτικούς χορούς με ζωντανή μουσική, όπου έπαιξαν οι Άγγελος Σταθόπουλος, κλαρίνο και Αγγελική Ζάχαρη & Βασίλης Κωστούλας τραγούδι. 

Οι παρευρισκόμενοι. επίσης, χόρεψαν και ευχαριστήθηκαν την βραδιά, η οποία έκλεισε την αυλαία της νωρίς, αφού η επόμενη ημέρα ξημέρωνε με την εορτή του Αγίου Πνεύματος και όλοι θα βρίσκονταν στην Θεία Λειτουργία.