Το GPS και τα μάτια σας (Λήξη β΄ Περιόδου Φιλοξενίας αγοριών 12-18 ετών Ι.Μ.Φωκίδος )


Αυτός ήταν το κεντρικό νόημα που έστειλε και έδωσε στα παιδιά της Γαλιλαίας ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης.

Και λέγοντας GPS  εννοούσε να μην χάσουμε τον προσανατολισμό της ζωής μας που είναι ο αγιασμός μας και ο Παράδεισος παρασυρόμενοι από το σύγχρονο πνεύμα που οδηγεί νέους και μεγάλους μακριά από το Θεό!!! Πρέπει να είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι με το πνευματικό GPS που είναι η Καινή Διαθήκη ένας σίγουρος οδηγός για να μην χάσουμε τον δρόμο που μας οδηγεί στη Βασιλεία του Θεού.  


Σεβαστοί πατέρες, κυρίες, κύριοι και παιδιά καλώς ήρθατε στο δελτίο ειδήσεων της Γαλιλαίας όπου μαζί θα κάνουμε μια ανασκόπηση σε αυτές τις 12 μέρες της 2ης κατασκηνωτικής περιόδου η οποία φιλοξένησε αγόρια 12-18 ετών, στα πλαίσια της Καλοκαιρινής Φιλοξενίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος.

 Η φετινή κατασκήνωση πραγματικά ξεπέρασε κάθε ρεκόρ προσέλευσης καθώς πλημμύρισε με πάνω από 60 κατασκηνωτές και μαζί με τους ομαδάρχες και τα στελέχη δημιούργησαν μια μεγάλη παρέα και έζησαν 2 βδομάδες εξαντλητικού παιχνιδιού και ποικίλων δραστηριοτήτων πάντα μέσα στου Χριστού τη μεγάλη αγκαλιά που ευλογούσε κάθε δραστηριότητά μας και μας έδινε ένα αίσθημα χαράς σε κάθε μας βήμα.

 Τα αγωνίσματα αμέτρητα. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πινκ-πονκ, μπιλιάρδο, ποδοσφαιράκι, σκάκι, ps4 απ τα κλασσικά και αγαπημένα ενώ το μενού περιλάμβανε kage fight, dodgeball, κάστρα και πρωτάθλημα 3 on 3 για μεγαλύτερη ψυχαγωγία, πάντα με τη συμβουλή του αρχηγού μας: παίζουμε για να παίξουμε κι όχι για να κερδίσουμε.

 Ο τελικός του ποδοσφαίρου διεξήχθη στα γήπεδα της Μανάγουλης και είχε μεγάλη νικήτρια την Ουρουγουάη, σε μια υπέροχη απογευματινή εκδρομή που συνδυάστηκε με τον κλασικό πλέον αγώνα κατασκηνωτών-ομαδαρχών. Μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα με πολλές συγκινήσεις το ματς οδηγήθηκε στη ρουλέτα των πέναλτι όπου οι κατασκηνωτές προσπάθησαν αλλά έπεσαν πάνω σε έναν πατέρα Νεκτάριο που κατέβασε ρολά, ενώ ο πατήρ Ιωσήφ ως από μηχανής Θεός ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι και έδωσε τη νίκη για ακόμα μια χρονιά στους ομαδάρχες. Και του χρόνου παιδιά!

  Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ της φετινής χρονιάς ακούει στην χρησιμοποίηση των 2 τραμπολίνων που τέθηκαν φέτος στη διάθεση των κατασκηνωτών και χρησίμευσαν ακόμα και για τη διοργάνωση ενός από τα πρωταθλήματα, αν και κάποιοι κατασκηνωτές αναγκάστηκαν να κάνουν διπλές υπηρεσίες ως αποτέλεσμα της έμπνευσής τους να μπουν 3 παιδιά μαζί για να παίξουν.

  Μιας και είπαμε για υπηρεσίες, φέτος είχαμε μια ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΠΛΗΞΗ καθώς κάθε μέρα γινόταν κλήρωση για αυτές, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη που αυτές εναλλάσσονταν με ακρίβεια από ομάδα σε ομάδα. Ως αποτέλεσμα, κάποιες ομάδες απολάμβαναν συνεχόμενες μέρες την υπηρεσία της αίθουσας παιχνιδιών, ενώ άλλες δεν περνούσαν και τις καλύτερες ώρες στις τουαλέτες..

   Την παράσταση όμως έκλεψε η ΤΡΙΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ με το Παιχνίδι του Δάσους GAME of FOREST που διοργανώθηκε φέτος για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία και κέρδισε τα επιδοκιμαστικά σχόλια της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατασκηνωτών. Μετά από αρκετή ώρα παιχνιδιού και πολλών κατεστραμμένων καρτών uno, νικήτρια στέφθηκε η μπλε συμμαχία καθώς κατάφερε να βγάλει εκτός όλους τους αντιπάλους και να βρει τη σημαία τους, η οποία έμεινε να προστατεύεται από έναν μόνο επιζώντα.

  Αξέχαστος θα μας μείνει και ο κρυμμένος θησαυρός ο οποίος απαιτούσε εκτός από παρατηρητικότητα και εξυπνάδα, πολύ τρέξιμο από τους κατασκηνωτές προκειμένου να ανταποκριθούν στις δοκιμασίες. Η ομάδα 3 στέφθηκε νικήτρια όπως φρόντισε να μας γνωστοποιήσει και μέσω του μικροφώνου φωνάζοντας το πρωτότυπο και καινοτόμο σύνθημα: ΤΡΙΑ ΤΡΙΑ ΤΡΙΑ ΤΡΙΑ....

Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ αφορούσε το ότι για πρώτη φορά φέτος στη Γαλιλαία πραγματοποιήθηκε και το μεγάλο ΦΕΣΤΙΒΑΛ 7 ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ στα γήπεδα, με τα παιδιά να γυρνούν από αγώνισμα σε αγώνισμα και να προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα κουπόνια μπορούσαν. Ο Βασίλης Παπαναστασόπουλος ήταν και ο τυχερός της βραδιάς καθώς ένα από τα κουπόνια που κέρδισε ήταν και το τυχερό που του χάρισε στην κλήρωση ένα ποδήλατο δώρο αξίας 150 ευρώ.
 Βέβαια εκτός της σωματικής άσκησης η κατασκήνωση φρόντισε και για την πνευματική μας εξέλιξη μέσω των συζητήσεων και των μαθημάτων με τον πατέρα Αυγουστίνο και τον πατέρα Δαβίδ, με μερικά από τα θέματα που κυριάρχησαν να είναι η ύπαρξη του αληθινού θεού, η σχέση μας μαζί του, πως μπορούμε να τον γνωρίσουμε αλλά και προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή οι έφηβοι, όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

  Από το πρόγραμμα δεν έλειψε και η εξομολόγηση που καθάρισε τις ψυχές μας και μας βοήθησε να μεταλάβουμε με καθαρή συνείδηση την Κυριακή στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

  Κι επειδή κατασκήνωση χωρίς τις καθιερωμένες φάρσες και καψόνια δεν υφίσταται, οι ομαδάρχες μας μοίρασαν ένα βράδυ αρκετά σάντουιτς στους θαλάμους των κατασκηνωτών, τα οποία όμως δεν υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά τα παιδιά και ακόμα δεν ξέρουμε το λόγο. Αχάριστη η σημερινή γενιά!

  Τέλος, ο πατήρ Αυγουστίνος φρόντισε να τσεκάρει και τις γνώσεις μας στο εορτολόγιο, καθώς κάθε ομάδα ξεχωριστά εξετάστηκε στις γιορτές των Αγίων κάθε μήνα, με τις περισσότερες ωστόσο να πιάνονται αδιάβαστες και να παίρνουν κάτω από τη βάση. Κοιτάμε και λίγο το ημερολόγιο βρε παιδιά!

  Αυτά ήταν εν συντομία λίγα από τα γεγονότα που σημάδεψαν και φετος την κατασκήνωση μας και χαράχτηκαν ανεξίτηλα στις καρδιές μας. Δεν πλατεία ζω άλλο γιατί θα χρειαζόταν ολόκληρο βιβλίο για να περιγράψει έστω και μια κατασκηνωτική ημέρα. Ας ευχαριστήσουμε και ας δοξάσουμε τον Θεό για αυτές τις 12 ευλογημένες ημέρες! Ας προσπαθήσουμε όσα διδαχθήκαμε αυτές τις 12 μέρες να τα τηρήσουμε και τους υπόλοιπους 12 μήνες του χρόνου!

Ραντεβού του χρόνου ίδια μέρα στη Γαλιλαία που πάντα θα μας περιμένει να γυρίσουμε!
 Δε λέμε αντίο αλλά εις το επανιδείν!!!

Δημήτρης Μπανιάς
Στέλεχος Γαλιλαίας