Ο Δεσπότης δίπλα στη νεολαία της Φωκίδος

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019, η θεατρική παράσταση «Όσα κρύβουν οι καρδιές», στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, σε συνεργασία με την θεατρική ομάδα νέων της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Ο Ποιμενάρχης και πνευματικός μας πατέρας κ.κ. Θεόκτιστος παρέστη στην θεατρική παράσταση, όπως επίσης και ο ιερός κλήρος της περιφερείας. Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η ανταπόκριση αφενός του ιερού κλήρου αλλά και του κόσμου τόσο από την Άμφισσα όσο και από τις γύρω περιοχές ήταν εξαιρετικά μεγάλη. Το θέατρο γέμισε και δεν ήταν λίγα τα παιδιά που κάθονταν στα σκαλάκια του εξώστη για να παρακολουθήσουν την παράσταση. Ο κόσμος που παρακολούθησε την παράσταση για μία περίπου ώρα κοιτούσε με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα διαδραματίζονταν στην σκηνή. Την παρουσἰαση της θεατρικής παράστασης έκανε ο Πρωτοπρεσβύτερος του Πατριαρχικού Θρόνου π. Αθανάσιος Μελισσάρης και κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Το έργο εμπνεύστηκε από την αληθινή ιστορία, του Γιάννη Παναγιωτόπουλου, παιδί των κατασκηνώσεων Γαλιλαίας της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου ύστερα από ένα τροχαίο ατύχημα με την μηχανή, έχασε ακαριαία την ζωή του, σε ηλικία μόλις 18 ετών. Το έργο παρουσιάζει τον κολλητό του φίλο, να πέφτει σε βαθιά θλίψη, μη μπορώντας να συνειδητοποιήσει και να δεχτεί τον θάνατο του φίλου του, ψάχνοντας να βρει απάντηση στα ατελείωτα «γιατί» που τον βασανίζουν, απάντηση που κατά την διάρκεια του έργου θα του δοθεί, διαπιστώνοντας με έναν τρόπο παράδοξο, πως οι άνθρωποι ζουν και κινούνται σύμφωνα με αυτά που ποθούν οι καρδιές τους.

Τι κρύβουν άραγε οι καρδιές μας; Τι βάζουμε ως προτεραιότητα στην ζωή μας; Είμαστε ικανοί να συγχωρούμε; Καταλαβαίνουμε άραγε πραγματικά, γιατί ο Θεός επιτρέπει να συμβαίνουν στη ζωή μας κάποια γεγονότα που για εμάς μοιάζουν δυσάρεστα;

Αυτά και άλλα τόσα ερωτήματα απαντήθηκαν μέσα σε λίγη μόλις ώρα και το ενδιαφέρον των θεατών κρατήθηκε αμείωτο καθ' όλη την διάρκεια της παράστασης. Μιας παράστασης που σε κάνει να γελάσεις, που σε συνεπαίρνει, σε συγκινεί, σε αγγίζει, σε διδάσκει χωρίς καμία υπερβολή. Και όλα αυτά εναλλάσσονται με τόση μαεστρία που θα ζήλευαν ακόμη και οι καταξιωμένοι επαγγελματίες.
Το βάθος των συναισθημάτων που ξεχείλιζε από τους ηθοποιούς, η άρτια δομή της συγγραφής του σεναρίου, τα απίστευτα διεισδυτικά κείμενα, η φυσική ροή της ιστορίας αντίστοιχη της πραγματικότητας, το ταλέντο όλων των συντελεστών, η εξαιρετική ομαδική δουλειά και η σωστή κατάρτιση των τεχνικών, συνετέλεσαν σε αυτό το άψογο αποτέλεσμα.

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της εκδήλωσης έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του θεατρικού έργου ηθοποιούς και τεχνικούς αλλά ιδιαιτέρως στον Αρχιμ. Δαβίδ Τσελίκα, ιεροκήρυκα, εμπνευστή, σεναριογράφο και σκηνοθέτη του έργου και τόνισε πόσο ελπιδοφόρες είναι για το μέλλον του τόπου και της νεολαίας, αυτού του είδους οι παραστάσεις. Επανέλαβε πολλές φορές ότι το συγκεκριμένο θεατρικό είναι πολύ διδακτικό αφενός για τους ιερείς-πνευματικούς και αφετέρου για τους πιστούς.

Η θεατρική παράσταση θα επαναληφθεί μέσα στον Ιανουάριο στον πολυχώρο «Φλόγες» στην περιοχή Μανάγουλης Δωρίδος. Μία ευκαιρία για όσους δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν!

Από το Γραφείο Νεότητας της Ι. Μ. Φωκίδος