Επιμορφωτικό πρόγραμμα κληρικών και συνεργατών της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε σήμερα 13η Δεκεμβρίου 2022 το επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Η έναρξη του προγράμματος επισφραγίστηκε με την τελετή του αγιασμού που έλαβε χώρα στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σαρώφ στο Τρίκορφο Δωρίδος, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστο, ο οποίος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος. Παράλληλα ευχαριστίες απεύθυνε και προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., τονίζοντας την σπουδαιότητα της ύπαρξης του Ι.Π.Ε. και την αναγκαιότητα αυτού στην επιμορφωτική πορεία των κληρικών.

Παράλληλα ο Σεβασμιώτατος στην προσλαλιά του ευχήθηκε το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί με επιτυχία και οι γνώσεις που θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες της Ι. Μητροπόλεως, να συμβάλλουν στην πιο αποτελεσματική οργάνωση της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και την ουσιαστικότερη μέριμνα και φροντίδα προς το κοινωνικό σύνολο της επαρχίας μας.

Στη συνέχεια, με λόγο μεστό και παραστατικό, μίλησε ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Παν. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο οποίος ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο Ιεράρχη κ. Θεόκτιστο,  για την ευγενική πρόσκληση συμμετοχής, μετέφερε προς όλους τους συμμετέχοντες (κληρικούς, μοναχούς και μοναχές, αλλά και λαϊκούς) λόγους πατρικούς και ευχές εγκάρδιες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε.

Η ομιλία του π. Θεολόγου στηρίχθηκε στο περιεχόμενο, τους στόχους του προγράμματος και την εισαγωγή του σε αυτό. Τα οφέλη πολλά και ποικίλα για τους εμπλεκόμενους και την ίδια την τοπική κοινωνία, συνέχισε στην ομιλία του ο π. Θεολόγος, εάν αναλογιστεί κανείς την ενορία ως κύτταρο και τις δράσεις αυτής ως καρπούς μιας συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συλλογικών πολιτιστικών οργάνων πάντα με το σκεπτικό της προσφοράς και της διακονίας στον άνθρωπο. 

Εν κατακλείδι, ο π. Θεολόγος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα με την απαρχή αυτών να βρίσκεται στο πρόσωπο του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως και Ηγουμένου του Ιερού Ησυχαστηρίου Παν. Αρχιμ. Νεκτάριο Μουλατσιώτη, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση του επιμορφωτικού προγράμματος. Επιπλέον, ξεχωριστή αναφορά επεφύλαξε και στον Συντονιστή Αρχιμ. Λεόντιο Γερανίου, ο οποίος έφερε εις πέρας κάθε πτυχή συντονισμού του εν λόγω επιμορφωτικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις επόμενες συναντήσεις, οι οποίες θα γίνουν εξ αποστάσεως, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι κάτωθι:

-  Αρχιμ. Σεβαστιανός Σωμαράκης, Δρ. Κανονικού Δικαίου, Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

- Αξιότιμος κ. Τριαντάφυλλος Μπολτέτσος, Δρ. Θεολογίας (Γραμματέας της Ι.Μ. Φθιώτιδος).

- Αρχιμ. Πορφύριος Φραγκάκος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος (Θεολόγος, ΜΑ.).

- Αιδ. Πρωτοπρ. Σωτήριος Μανωλόπουλος, Θεολόγος (Υπεύθυνος Λογιστηρίου της Ι.Μ. Πατρών).

- Αιδ. Πρωτοπρ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, Δρ. Θεολογίας (Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ι.Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας).

- Παν. Αρχιμ. Ιωάννης Περιστερίδης, Υπάλληλος της Ε.Κ.Υ.Ο., Θεολόγος – ΜΑ, Χημικός Μηχανικός Msc (Κληρικός της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως).

- Παν. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Ιεροκήρυκας Ι.Α.Α.,  Διευθυντής Ι.Π.Ε., Δρ. Θεολογίας, LLB-LLM Νομικής.

Η ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα συντελεστεί με τον απολογισμό και την αξιολόγηση αυτού από τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Παν. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος