Λαμπρός εορτασμός Ι.Μ. Παναγίας Κουτσουριωτίσσης στην Ι.Μ. Φωκίδος

Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Ιερά Μονή Παναγίας Κουτσουριώτισσας την εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος.

Πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά και όχι μόνο, ήρθαν να τιμήσουν την Παναγία την Κουτσουριώτισσα τόσο στον πανηγυρικό Εσπερινό όσο και στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία όπου προεξήρχε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, πλαισιούμενος από ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Πολλοί από τους εκατοντάδες προσκυνήτες επισκέφθηκαν και το όμορφο σπήλαιο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, το οποίο βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το μοναστήρι.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος

 

Μικρό Ιστορικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Κουτσουριωτίσσης

Σύμφωνα με την παράδοση που συνοδεύει την Παναγία Κουτσουριώτισσα, η επιλογή της τοποθεσίας δεν έγινε τυχαία, αλλά «εκ θαύματος». Όλα ξεκίνησαν την εποχή εκείνη περίπου (1670), όταν ένας μοναχός της Μονής Ταξιαρχών Αιγίου έβλεπε από μακριά ένα φως, πάντα στην ίδια θέση στο απέναντι βουνό. Λίγες μέρες μετά, η Παναγία τον καθοδήγησε μέσω ονείρου κι έτσι εκείνος φτάνοντας στο λόφο, συνάντησε μια σπηλιά και στην είσοδο της ένα δέντρο, όπου στον κούφιο κορμό του βρέθηκε την εικόνα της Παναγίας Κουτσουριώτισσας.

Η παράδοση αυτή εξηγεί και το όνομα της Μονής, Παναγία Κουτσουριώτισσα, που προήλθε από του κούτσουρο (ξύλο) στο οποίο βρέθηκε.

Η Παναγία Κουτσουριώτισσα γιορτάζει στις 23 Αυγούστου τα Εννιάμερα της Παναγίας, στις 2 Φεβρουαρίου την Υπαπαντή του Χριστού και την 2η μέρα του Πάσχα όταν γίνεται η Ανάμνηση του Θαύματος.

Σε μικρή απόσταση από την Ιερά Μονή μπορεί ο προσκυνητής να επισκεφθεί το όμορφο σπήλαιο, όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Από το Μοναστήρι προς το σπήλαιο, η πρόσβαση γίνεται με Ι.Χ. αυτοκίνητο μέχρι ενός ορισμένου σημείου και μετά από εκεί χρειάζονται 5 λεπτά οδοιπορίας για να φτάσει στο σπήλαιο με το μικρό εκκλησάκι.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Κουτσουριώτισσας βρίσκεται 5,6 χλμ. από το χωριό Αμυγδαλιά Φωκίδος και 21 χλμ. από το παραλιακό χωριό της Ερατεινής.