Μήνυμα του Μητροπολίτη πρός τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Ι. Μητροπόλεώς μας


Αγαπητοί μου μαθητές και μαθήτριες,

Με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους, θα ήθελα κι εγώ μαζί με όσους σας σκέπτονται και σας αγαπούν να δώσω τις ευχές μου για καλή και ουσιαστική χρονιά.

Είναι αλήθεια ότι καλείστε να διαμορφώσετε τη ζωή και το πρόσωπό σας κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, σε έναν κόσμο πλούσιο σε γνώση και τεχνολογία, φτωχό όμως σε πνεύμα και πολιτισμό, σε πίστη και ανθρωπιά. Σε αυτόν τον κόσμο μεγαλώνετε και δυστυχώς αυτόν μόνον μαθαίνετε. Οι μεγάλοι αδικημένοι είστε εσείς οι νέοι και το πρώτο θύμα η παιδεία.

Παρά ταύτα θα ήθελα να σας πω ότι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να απογοητευθείτε. Όχι, δεν έχει τελειώσει η ιστορία της ζωής σας. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, αν κάτι κάνουμε όλοι μαζί ενωμένοι, αλλά προς την σωστή κατεύθυνση. Και μπορούμε.
Ψάξτε να βρείτε τι δυναμώνει την ψυχή, τι ζωντανεύει τις σχέσεις. Αξίζει πιο πολύ η αγάπη από τη γνώση, η ταπεινότητα από την αλαζονεία, ο σεβασμός από τα δικαιώματα, η πίστη στον Θεό από την εξυπνάδα, η ψυχή από το σώμα, το πνεύμα από την υγεία, η αξιοπρέπεια από τον πλούτο, η ελευθερία από το βόλεμα.

Βρείτε λόγους να χαρείτε τις σπουδές σας. Τη χαρά που αναλογεί στην ηλικία σας δεν θα την δώσει η αγανάκτηση, ο θυμός ή η βιαιότητα μιας διαμαρτυρίας, ούτε φυσικά ο αντιδραστικός αρνητισμός, ούτε ακόμη η αυτάρκεια του «ζῆν», αλλά η διεκδίκηση του «εὖ ζῆν», ο αγώνας για την αλήθεια και την ελευθερία.

Ζητήστε παιδεία που καλλιεργεί τον άνθρωπο, όχι σύστημα που φουσκώνει τα μυαλά.
Αγαπήστε τη γλώσσα, την ιστορία και τα θρησκευτικά. Το ζητούμενο δεν είναι να καταργηθούν αυτά, αλλά να προσφέρονται με τη δύναμη που έχουν. Να ζητήσετε από τους θεολόγους σας ζωντανό μάθημα με αλήθειες που ζωντανεύουν την πίστη και όχι κουραστικές διδασκαλίες αποξενωμένες από τη ζωή, που να μη μιλάει μόνο θεωρητικά για τον Θεό, αλλά να δείχνει ξεκάθαρα τον δρόμο Του.

Μην αδικήσετε, παιδιά, τον ευατό σας. Είναι τραγικό να ζεις στην Ελλάδα και να μην έχεις ελπίδα. Η Ορθοδοξία, η ιστορία και η παράδοση μας είναι πηγές με νερό πλούσιο σε δύναμη, ζωή και έμπνευση.

Αν από αυτό το νερό πιείτε και έτσι πορευθείτε, τότε η ζωή σας θα είναι δημιουργία και τότε δεν θα περιμένετε να αλλάξει ο κόσμος, αλλά θα έχετε ήδη εσείς αρχίσει να αλλάζετε τον κόσμο.
Να έχετε όλοι σας, καθηγητές, γονείς και μαθητές την ευλογία του Θεού και την ιδική μου ευχή.


ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ο Μητροπολίτης σας
+ Ο Φωκίδος Θεόκτιστος