Τριακόσιοι (300) νέοι της Φωκίδος Γυμνασίου - Λυκείου των ενοριακών συνάξεων στην αγκαλιά της Εκκλησίας μας
Μετά το επιτυχημένο χριστιανικό φεστιβάλ εκατοντάδων νέων Φωκίδος, τις θεατρικές παραστάσεις από τη θεατρική ομάδα νέων της Μητροπόλεώς μας και τα τουρνουά αθλημάτων, σήμερα μας αξίωσε ο Θεός να ζήσουμε κάτι ακόμη πρωτόγνωρο. Τριακόσιοι (300) νέοι, μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων του Νομού Φωκίδος που συμμετέχουν ενεργά στις συναντήσεις των ενοριακών συνάξεων νέων της Εκκλησίας μας, ανταποκρίθηκαν στην προσωπική πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου και Ποιμενάρχου μας κ. Θεοκτίστου για να γευματίσουν μαζί και να συζητήσουν θέματα και προβλήματα που τους αφορούν. Ο Σεβασμιώτατος μιλώντας στην προσφώνησή του προς τους νέους μεταξύ των άλλων είπε:
«Αγαπητά μου παιδιά, με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στο παρεκκλήσιο του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, διότι ο Μητροπολιτικός μας Ναός επισκευάζεται. Σας ευχαριστώ όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στην προσωπική μου πρόσκληση να έρθετε να συνομιλήσουμε, να συζητήσουμε και να συμφάγουμε όλοι παρέα. Θέλω να γνωρίζετε ότι η Εκκλησία δεν είμαι εγώ ως Μητροπολίτης και οι ιερείς. Εκκλησία είστε εσείς μαζί με εμάς. Όλοι μαζί αποτελούμε την Εκκλησία. Η Εκκλησία δεν είναι τα ντουβάρια των ναών, αλλά όλοι εμείς οι βαπτισμένοι χριστιανοί στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Η Εκκλησία μας έχει στόχο πνευματικό, οδηγεί τον άνθρωπο μέσω των Ιερών Μυστηρίων στην ένωσή του με τον Θεό, το οποίο ονομάζουμε «θέωση». Ο άνθρωπος όταν ενώνεται με τον Θεό γίνεται άγιος και αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μας. Οι κατηχητές και οι κατηχήτριές σας, κληρικοί και λαϊκοί τους συγχαίρω διότι αγωνίζονται να σας μεταλαμπαδεύσουν αυτή την πίστη μέσα στις καρδιές σας. Έχετε την ευχή μου και τις ευλογίες μου όλοι όσοι εργάζεστε για τη δόξα του Χριστού και της Εκκλησίας Του...».

Ο δε Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεώς μας έλαβε το λόγο μετά τον Σεβασμιώτατο, τον οποίο ιδιαιτέρως ευχαρίστησε για την όλη φροντίδα και μέριμνα που δείχνει για τους νέους της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Μεταξύ των άλλων τόνισε ότι, η ζωή του ανθρώπου αποκτά μόνο νόημα όταν συναντήσει τον Χριστό. Η γνωριμία μας με τον Χριστό είναι το παν στη ζωή μας. Καμία γνώση, καμία επιστήμη, κανένα πτυχίο δεν μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή και το χαρακτήρα μας παρά μόνο η γνωριμία μας με τον Χριστό. Μόνο ο Χριστός μεταμορφώνει τη ζωή μας, κλέφτες, απατεώνες, ληστές, δολοφόνοι, μοιχοί, πόρνοι, ομοφυλόφιλοι, βλάσφημοι, εγωιστές και υπερήφανοι άλλαξαν ζωή όχι όταν πήραν πτυχία πανεπιστημιακά αλλά όταν συνάντησαν  στη ζωή τους τον Χριστό και Τον ακολούθησαν. Έλα κι εσύ στο ραντεβού που σε αναμένει ο Χριστός. Έλα στον τόπο συναντήσεως με τον Χριστό και τότε όλα θα αλλάξουν στη ζωή σου...

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος πρόσφερε ως δώρο σε όλους τους νέους το βιβλίο «Ποθώ την αγιότητα», το οποίο έχει συγγράψει ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Μετά την αναχώρηση από το παρεκκλήσιο όλοι μαζί πορευθήκαμε σε μεγάλο εστιατόριο της πόλης για να συμφάγουμε μαζί με τον πνευματικό μας πατέρα.

Εκ του γραφείου τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως