Ο Πρωτοσύγκελλός μας στον Ι.Ναό Αγίου Χαραλάμπους Ιτέας

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεώς μας λάμπρυνε με την παρουσία του τον πανηγυρικό εσπερινό του Αγίου Χαραλάμπους Ιτέας, όπου πλήθος λαού προσήλθε για να τιμήσει τον εορτάζοντα Άγιο Χαράλαμπο. Τον Εσπερινό λάμπρυναν επίσης με την παρουσία τους ο Γενικός Αρχιερατικός π. Νικόλαος Καραγιάννης και οι ιερείς μας.

Πριν τη λιτανεία της ιεράς εικόνος ο Πρωτοσύγκελλος αναφερόμενος στη ζωή και τη δράση του Αγίου Χαραλάμπους, που τον οδήγησαν στο μαρτύριο του αίματος ανέπτυξε στο ευσεβές πλήρωμα της εκκλησίας το πως μπορεί να βρει ο σύγχρονος άνθρωπος του 21ου αιώνα τη χαρά και την ευτυχία. Αναπτύσσοντας το θέμα μεταξύ των άλλων ο Γέροντας Νεκτάριος είπε:

«Ο Άγιος Αυγουστίνος Επίσκοπος Ιππώνος μέχρι τα 33 του χρόνια αναζητούσε τη χαρά και την ευτυχία στο ποτό, στα ξενύχτια, στον ιππόδρομο, στα γλέντια, στις γυναίκες και γενικά στην αμαρτία. Τη χαρά όμως και την ευτυχία δεν τη βρήκε εκεί. Τότε την αναζήτησε στις σπουδές, στη φιλοσοφία και στα πανεπιστημιακά πτυχία αλλά ούτε εκεί βρήκε τη χαρά και την ευτυχία.
Ο ίδιος ομολογεί ότι τη χαρά, την ευτυχία και το γέμισμα της καρδιάς του τις βρήκε μόνο όταν γνώρισε και αγάπησε τον Χριστό και την Εκκλησία Του. Έχασα το χρόνο μου, λέγει ο Άγιος Αυγουστίνος, γενόμενος ζητιάνος της χαράς μέσα στο μάταιο πνεύμα του κόσμου τούτου, διότι έκλεινα τα μάτια μου στον Χριστό που στεκόταν απέναντί μου με ανοιχτή την αγκαλιά Του για να με δεχτεί. 
Αυτό που δεν έκανε απ’ αρχής ο Άγιος Αυγουστίνος το έκανε ο Άγιος Χαράλαμπος ο οποίος εκ νεότητος γνώρισε τον Χριστό και γέμισε η ψυχή του από χαρά, η οποία τον έκανε να λάμπει. Γι’ αυτό και ονομάστηκε Χαραλάμπης. Ας μιμηθούμε τη μεταστροφή του Αγίου Αυγουστίνου ώστε να λάμπει και το δικό μας πρόσωπο καθημερινά από τη χαρά και την ευτυχία που προσφέρει ο Χριστός σε όσους Τον ακολουθούν».

Εκ του γραφείου τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως.