Σε 50 χωριά της Φωκίδος δεν χτυπά καμπάνα τις Κυριακές

Ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεώς μας Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης προεξήρχε του πανηγυρικού Εσπερινού προς τιμή του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω στον ενοριακό Ναό Δελφών.

Κατά την ομιλία του τόνισε τη σπουδαιότητα του ρόλου της οικογενείας στην ανατροφή των παιδιών, μεταξύ των άλλων είπε: «εάν έχουμε σήμερα τον Όσιο Λουκά που γεννήθηκε εδώ στους Δελφούς, αυτό το χρωστάμε πρώτα στους ευσεβείς γονείς του. Οι γονείς του δεν φρόντισαν το παιδί τους να αποκτήσει μόνο μόρφωση και επιστήμες όπως κάνουν σήμερα οι περισσότεροι γονείς, αλλά φρόντισαν να μεταλαμπαδεύσουν ταυτόχρονα στο νου, στην καρδιά και στην ψυχή του παιδιού τους τον Χριστό, την αγάπη προς την Εκκλησία Του και την ορθόδοξη πίστη. Γι’ αυτό σήμερα έχουμε έναν μεγάλο άγιο σαν τον Όσιο Λουκά. Που είναι όμως σήμερα και κάθε Κυριακή τα παιδιά και τα εγγόνια σας;

Αν ρίξουμε μια ματιά στα εκκλησιάσματα των ιερών ναών μας θα διαπιστώσουμε ότι οι περισσότεροι των εκκλησιαζομένων είναι άνω των εβδομήντα ετών. Εξαίρεση θα είναι αν δούμε κάποιους νέους να εκκλησιάζονται. Ποιοι ευθύνονται; Κυρίως οι γονείς, οι οποίοι δεν φρόντισαν να μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη στον Χριστό και την Εκκλησία Του στις καρδιές των παιδιών τους. Όλο το ενδιαφέρον των γονιών ήταν και είναι να αποκτήσουν τα παιδιά τους γνώσεις, πτυχία και καλή εργασία. Ιδού τώρα τα αποτελέσματα.

Οι ναοί μας να μοιάζουν με γηροκομεία, τα μοναστήρια μας εκτός εξαιρέσεων να φυτοζωούν με έναν, δυο, τρεις το πολύ επτά μοναχούς ή μοναχές. Τα δε χωριά μας να στερούνται ευλαβών ιερέων. Ήδη στη Φωκίδα σε 50 χωριά τις Κυριακές και εορτές δεν χτυπά καμπάνα. Άλλοτε επιστήμονες άφηναν την καριέρα τους και φορούσαν το τιμημένο ράσο του ορθοδόξου Έλληνα κληρικού για να εργαστούν με ζήλο στον πνευματικό αγρό του Χριστού οδηγώντας ψυχές στη Βασιλεία του Θεού, η δε οικογένειά τους χαιρόταν και ήταν τιμή γι’ αυτούς ότι πρόσφεραν ένα παιδί τους στον Χριστό και την Εκκλησία.

Άλλη αιτία για τα σημερινά αποτελέσματα αποτελεί η εκπαίδευση που δέχονται τα παιδιά μας στο σχολείο, το οποίο παλαιότερα πρόσφερε εκτός από τις γνώσεις και τη μάθηση, πίστη στο Θεό και ήθος. Σήμερα χάθηκαν όλα αυτά. Ευσεβείς και καλοί εκπαιδευτικοί αγωνίζονται μέσα στη λαίλαπα της αθεΐας για να σώσουν ότι μπορούν...».

Μετά το τέλος του πανηγυρικού Εσπερινού προσφέρθηκε προς όλο το εκκλησίασμα πλούσιο κέρασμα. Οι πιστοί παρακάλεσαν τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεώς μας Γέροντα Νεκτάριο να τους επισκέπτεται πιο συχνά και να τους ομιλεί.

Εκ του γραφείου τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως