Ο Μητροπολίτης Φωκίδος στη Μονή Πεντέλης για την εορτή του Μεγάλου Φωτίου


Υπό την ηγεσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, όλα τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου συμμετείχαν στην πανηγυρική εορτή του Μεγάλου Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως στο καθολικό της Ιεράς Μονής Πεντέλης. Αμέσως μετά όλοι οι Ιεράρχες της ΔΙΣ, Καθηγητές Πανεπιστιμίων, Πολιτικοί κ.α. έλαβαν μέρος στην ετήσια ημερίδα που διοργανώνεται υπό της ΔΙΣ στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην Εισήγησή του μεταξύ άλλων τόνισε:
«ότι στο μέλλον θα υπάρξει διαχωρισμός Εκκλησίας -κράτους, αυτή η στιγμή έρχεται και απλά εμείς κλείνουμε τα μάτια μας και δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε. Είμαστε σε άλλη εποχή»
Συνεχίζοντας με καταιγιστικό τρόπο τους προβληματισμούς του υπογράμμισε με έμφαση ότι «είμαστε σε μια άλλη εποχή και εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να αποφασίζουμε και να ενεργούμε με τα κριτήρια μιας άλλης εποχής. Είμαστε κολλημένοι πολύ πίσω».

Μάθημα Θρησκευτικών
Δεν παρέλειψε, επίσης, να θίξει και το μεγάλο θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία, διαπιστώνοντας ότι «αναστατώνουμε όλο τον κόσμο γιατί δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε για το πώς πρέπει να διδάσκονται τα Θρησκευτικά». Επισήμανε τον κίνδυνο ότι στο τέλος θα καταργηθεί εντελώς το μάθημα και όπως χαρακτηριστικά είπε, «τότε τρέξτε να φωνάζετε στα συλλαλητήρια. Από εμάς εξαρτάται αν θα πάμε μπρος ή θα φωνάζουμε στους δρόμους χωρίς αποτέλεσμα».

Γονείς
Δεν εξαίρεσε από την ομιλία του τον ρόλο των γονέων και των εκπαιδευτικών, που θα έπρεπε όπως τόνισε να ερωτηθούν και αυτοί. «Τους δασκάλους π.χ. τους ρωτήσαμε; Τους γονείς τους είδαμε ποτέ; Μας είπαν τις σκέψεις τους; Τι θέλουν για τα παιδιά τους; Εμείς θα αποφασίσουμε μόνοι; Εμείς θα δώσουμε εντολή; Αυτοί δεν έχουν ευθύνη;»

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις που έγιναν προς τιμή του Μεγάλου Φωτίου.

Εκ του γραφείου τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως